Jälgi temperatuuri, mitte aega

Sisetemperatuurist sõltub liha tulemus

Liha küpsetamisel on sisetemperatuur õnnestumise võti ja liha sisetermomeeter sinu parim abiline. Alusta liha soojendamisest toatemperatuurini, siis kulub õige sisetemperatuuri saavutamiseks vähem aega ja vedelikku läheb vähem kaotsi. 

Sisetemperatuuri mõõtmiseks kasuta digitaalset liha sisetermomeetrit ning selleks aseta see lihatüki kõige paksema koha keskele.

Toiduohutuse tagamiseks tuleks küpsetades saavutada liha sisetemperatuuriks 71 °C (küps). Sea- ja linnuliha peavad tõepoolest olema enamasti läbiküpsenud (well done) – pooltoorelt ei tohi neid süüa bakteriaalsete ohtude tõttu. Võrdluseks: kala puhul on ohutu sisetemperatuur 50–60 °C vahel.

Peamised liha küpsetusastmed

Pooltoores (ingl k rare): pealt kergelt pruunistatud, keskelt toores (punane), liha sisetemperatuur 50 –55 °C

Poolküps (ingl k medium): keskmiselt küpsenud, pealt pruunistatud, keskelt pooltoores (punakas kuni roosa), liha sisetemperatuur 60–64 °C

Küps (ingl k well done): läbiküpsenud, pealt pruunistatud ja keskelt täiesti küps, liha sisetemperatuur vähemalt 71 °C

lihaküpsusastmed-grillikaubamaja

Veise- ja lambaliha valmistatakse tihti ka poolküpse ja/või pooltoorena. Kõige sagedamini valmistatakse veise- ja lambaliha (ka känguru-, hirve- ja põdraliha) medium’ina, kuna siis on liha seest mõnusalt mahlane ja pealt korralikult pruunistunud. Läbiküpsenud (well done) veiseliha on gurmaanide meelest liiga kuiv ning kaotanud oma parima maitse.

Liha torkimine ei ole hea kasvõi juba sellepärast, et kui teed sellesse pulktermomeetriga sisse mitmeid augukesi, siis hakkab sealtkaudu lihamahl välja tilkuma. Seetõttu on hea lükata termomeetritera lihasse ülevalt allapoole suunas. Augu kohale võib tekkida vaht, sest vedelik läheb keema. Mida vähem liha torkida, seda parem. Kui lihamahl välja jookseb, siis jääb toit paraku kuivem. Seetõttu on hea kui küpsevat lihatükki liigutad tangidega, mitte seda augustada grillkahvli või mõne terava orgiga.

Arvesta, et peale soovitud sisetemperatuuri saavutamist tõuseb temperatuur lihas edasi väga kiiresti. Seega võta liha koheselt grillilt maha. Ära kata liha millegagi kinni peale grillilt võtmist. Võid seda teha ainult juhul kui soovid, et lihal sisetemperatuur veel tõuseks ja liha pehmeneks fooliumi all. Lase lihal tõmmata lõikelaual või võreresti peal toatemperatuuril olenevalt liha paksusest 5 kuni 20 minutit, et lihamahlade liikumine peatuks ja liha veel veidi pehmeneks. Alles siis – enne, kui hüva suutäis ära jahtub – on käes parim aeg liha lahti lõigata ja nautida kokakunsti vilju!

Liha sisetermomeeter Thermapen

gardek-thermapen4-10-wheel-d

Suurepärane köögitermomeeter kokale, kes teab, et Thermapen on kiireim ja täpseim viis parima maitsega toidu valmistamiseks.

  • Tuvastab temperatuuri kõigest paari sekundiga;
  • Nutikas ekraan: taustavalgus lülitab sisse vastavalt reageerides ümbritsevale valgusele;
  • Pöördekraan 360°: vastavalt termomeetri asendile käes, muutub ka numbrite asend ekraanil;
  • Automaatne sisse-ja väljalülitus: patarei eluiga säästev funktsioon kui Thermapen ei ole kasutuses;
  • Patarei kestvus 2000 tundi;
  • Veekindel ja antibakteriaalne kest “Biomaster”;
  • Mõõdetav temperatuuri vahemik: ´49,9°-299,9°C;
  • Täpsus:+/- 0,4°C (-49,9 kuni 199,9°C) +/- 1°
  • Pimedas helendav;
  • Ekraan on seadistatav °C või F °
  • Võimalik valida 10 erineva värvi vahel;

Liha sisetermomeeter Meater

Maailma esimene täiesti juhtmevaba liha sisetermomeeter. Temperatuurimõõdikul on kaks temperatuuriandurit, mille abil telefoni paigaldatud mobiilirakendus aitab sul valmistada täiuslikku praeahju- või grill-liha. Meaterit on väga lihtne kasutada. Ühendus toimib läbi Bluetooth’i. Meater rakenduse abil jagad ühenduse edasi ka teistele wifi-võrgus olevatele telefonidele. Telefon annab märku kui liha on valmis.

Seadme bluetooth leviala kuni 50 m

Komplekti kuulub:

  • 1x MEATER andur
  • 1x MEATER laadija
  • 1x MEATER AAA aku
Gardek-MEATER-Block-liha-sisetermomeeter-7

Liha sisetermomeeter Meater Block

• MEATER BLOCK 4 anduriga

• Eraldiseisev režiim: küpseta ilma oma nutitelefoni kasutamata 

• Pikem leviala: sisseehitatud Bluetooth WiFi leviala laiendus * WiFi koduvõrk Laadija andmed 

• Laadimine MEATERi hoidjas

• 4x AA patareidega 50 tundi pidevat küpsetamist • Puutetundlik OLED-ekraan

• Sisseehitatud kõlarid helisignaalide jaoks

• Maksimaalne välistemperatuur: 43 ° C

• Mõõdud: 132mm L x 39mm W x 157mm H

  • 4x MEATER andur
  • 1x MEATER BLOCK laadija
  • 4x MEATER AA aku

Lisa kommentaar

Sinu e-postiaadressi ei avaldata. Nõutavad väljad on tähistatud *-ga